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COMMUNITY BASED HEALTH CARE PROGRAM

 This addendum is to provide answers to all questions per the RFA Potential Applicant letter.



Q1.	Can a Community Based Health Organization qualify for Grant Funding if they limit their practice to the Rural 55+ Geriatric population as long as it is in a qualifying area? Of interest are Categories 1, 2 and 4.
	
A1.	Yes, a community health center serving a geriatric population would qualify to apply for grant funding if the organization provides comprehensive primary health services as defined on page 4 of the RFA and meets all eligibility requirements as stated in the RFA, Part 1 Section A.3. Grant Eligibility, pages 7 and 8.

Q2a.	Regarding Section A(1) Introduction, page 5, would you kindly clarify: 
The RFA states that “An organization applying for Grant Category 1 funding may not apply for funding in any other grant categories.”  Is that restriction specific to the new site that is being applied for, or does it apply to the organization’s other sites?  For example, we currently have two health center locations.  If we apply for a Category 1 grant to establish a third health center site, are we permitted to also apply for Category 2, 3, 4 or 5 to fund a project at one of our two existing sites?  Or does applying for Category 1 funding prevent us from applying for any other funding?

A2a.	An organization, applying for Category 1 funding, may not apply for funding in any other categories for the site at which the new clinic will be established.  The organization may apply for funding in other categories for other sites operated by that organization. See Section A.1., page 5, of the RFA.  

Q2b. 	Can we apply for funding for projects in Categories 2, 3, 4 and 5 at a clinic site that is not currently operated by us, but which would be operated by us prior to July 1, 2016?  Or would that site only be eligible for Category 1 funding as a new clinic site? 

A2b.	No, the site must be currently owned and operated by the applicant organization in order to apply for Category 2, 3, 4 and 5 funding.   An applicant organization may not submit an application for Category 1 funding for a clinic that is already established and is currently operated by another organization. See Section A.1., page 5, and Section A.3., pages 7-8, of the RFA. 

Q3.	Can you tell us if we meet the definition of "hospital health clinic: a clinic owned and operated by a hospital or health system"? The organization is a unique model of care and education and often does not fit into narrowly defined categories. We would like to apply under Category 1 to support our new 29,230 sq. ft. Primary Care Clinic in downtown XXX that will provide services for HIV and infectious diseases, dental, behavioral health, and women’s health to medically underserved individuals in NEPA.

A3.	An applicant must be one of the community-based health care clinic types as defined in Section 3. b., page 7 of the RFA.  In order to be considered a hospital health clinic, the organization must be owned and operated by a hospital or health system that provides outpatient comprehensive primary care services.  

Q4.	I represent a hospital...we operate a women's health primary care clinic.  We are looking to start a new urgicare type clinic at a separate location in the hospital.  Would we be applying for:  a.  Category 1.  New clinic.  Or b.  Category 2 expansion.   

A4.	It is the applicant’s responsibility to choose the category most appropriate based upon the proposed project and the project’s objectives. 

Q5.	The RFA states that matching funds shall not exceed 25% of the grant amount. Is that correct? We cannot match more than 25%?

A5.	Yes, that is correct. The matching funds or value of in-kind services shall not exceed 25 percent of the grant amount. Please refer to Section A.2., Availability of Funds, page 6.

Q6.	Can existing staff, facilities and equipment be used as matching funds? If not, when do we submit the funding for the matching funds?

A6.	Existing facilities and equipment cannot be considered as match commitment. Funding for salaries for existing positions are not permitted for match commitments unless the funding proposed for the match commitment is for the purpose of new or expanded services to be provided by an existing position and there will be an increase in the salary and hours for that position.  See Paragraphs 13 and 14 of Appendix D, Work Statement.   All match commitments must be committed at the time of the Grant application via signed letters included in the additional appendices section of the application. Please refer to Section A.2., Availability of Funds, page 7.

Q7.	Can grant funding be used to pay for patient services for new expanded services (Category 2, page 28)?

A7.	No, grant funding may not be used to pay for costs related to direct patient care such as hospital bills, lab fees, pharmacy fees, x-ray fees, phlebotomy fees, prosthodontic fees, etc. The allowable use of grant funds and matching commitment are outlined in Paragraph 13 of Appendix D, Work Statement, in the RFA.

Q8.	Is the salary of an FTE providing supervision to grant funded personnel an acceptable match if the supervision of such staff is a new responsibility and can that person be a salaried employee and not hourly?

A8.	No, matching commitment may not be used for existing positions unless the matching funds will fund new or expanded services to be provided by the person in the existing position and there will be an increase in salary and hours for the person in that position. Please refer to Appendix D, Work Statement, Paragraph 13, Allowable use of Grant Funds and Matching Commitment, in the RFA.

Q9.	Are professional in-kind services allowed for match?

A9.	Yes, professional in-kind services may be used as matching commitment and must be directly related to the goal of this RFA and any project proposed to be funded; i.e. to expand and improve health care access and services at community-based health care clinics serving underserved populations. See Paragraphs 13 and 14 of Appendix D, Work Statement in the RFA.

Q10.	Can equipment be purchased with grant funding?

A10.	Yes. See Paragraph 12. e. of Appendix D, Work Statement, in the RFA.

Q11.	Can grant funds or matching commitment be used to purchase new buildings (Category 2, page 29)?

A11.	No, applicants may not use Grant funds or matching commitments to purchase new buildings.   See Paragraph 13 of Appendix D, Work Statement in the RFA, page 20.

Q12.	Can grant funds or matching commitment be used for expansion of existing facilities (Category 2, page 29)?

A12.	Yes, clinic renovations (modification of interior space to accommodate more equipment or additional patient services or both) are permitted. See Paragraph 13 of Appendix D, Work Statement in the RFA, page 29.

Q13.	How is “health system” defined for the purpose of the RFA?

A13.	A health system operates at least one hospital and includes other health care facilities including a least one patient clinic associated with the hospital or hospitals. 

Q14.	Can a community health center apply for Category 5 funding to take over a county-wide specialty care access program? The program was a past in-house program of the community health center and can be strengthened by our Director of Social Work. The program connects uninsured patients and patients whose deductibles are high with specialty care that is provided at no or low cost. The program also works with primary care providers to enhance access, reduce emergency department use, and to ensure transition of care for all patients.

A14.	The community health center must meet all eligibility requirements as stated in the RFA, pages 7 and 8, and provide comprehensive primary care services to patients. The Department is not in a position to advise which funding category is most appropriate for the applicant’s proposed project.

Q15.	What software can be used to generate the map of the service area?	Can we just submit information of the poverty levels of the service area?

A15.	Applicants must submit a map of the proposed clinic service area identifying the HPSA or MUA/P to be served (or the poverty levels of the population residing within the service area). Please refer to Paragraph 2, Topic: Map of Service Area, Appendix D, Work Statement. The Department is not in a position to identify specific software to be used to create the map.

Q16.	Is a Category 1 Grantee with funding through June 30, 2017 eligible to apply for Category 1 funding for a new site that would open during the second half of 2016.

A16.	A current Category 1 Grantee is eligible to submit an application for Category 1 funding to establish a new health clinic at another location. Please refer to Section A.1., page 5.

Q17.	My organization provides all the health services listed on page 5 except for obstetrics. We refer those patients to our local hospital that provides free obstetrics, including delivery. We are a free and charitable organization. Are we eligible to apply for Grant Category 2?

A17.	Yes, you are eligible to apply for Category 2 grant funding if your organization meets the eligibility requirements as stated in Section A.3. Grant Eligibility, pages 7 and 8.

Q18.	Does the 20 page limit apply to just the work plan or the abstract, map, topic, etc.?

A18.	The 20-page limit applies to the requested information in each Category Work Statement, Appendix D, Paragraphs 1-8. The Work Plan, a Map of the Service Area and Project Impact Tables are included in the 20-page limit. The 20-page limit does not apply to the documentation outlined in Paragraphs 9-11, Additional Appendices, Budget and Budget Justification.

Q19.	When will applications be available for submission due January 13? Could it be submitted January 8?

A19.	An organization interested in submitting an application for RFA 67-46 can go to www.emarketplace.state.pa.us to download a copy of the RFA.  Applications can be submitted anytime up to the deadline of January 13, 2016, 2:30 p.m. Please refer to the Potential Applicant Letter dated November 19, 2015.
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